2 Mart 2012 Cuma

Manken seçimi tanıtım ve pazarlama stratejisidir


Sonbahar kış derken, ilkbahar ve yazın bizi beklediğini söyleyebiliriz. İlkbahar yazda herkes ve her canlı, kış uykusundan uyanacaktır. Yeni bir mevsimin, bize bahşettiği güzel günlere kendimizi hazırlayacağız. Bütün evlerde bir bahar temizliği başlayacak, evler boyanıp badanalanacak, perdeler değiştirilecek veya yıkanıp, temizlenerek, ütülenip yeniden tefrişatlar yapılacaktır. Televizyonlarda ilkbahar ve yaza göre ürün ve hizmet reklamları sıklıkla yer alacak, bütün toplum olarak bizler de tepeden tırnağa yeni bir ruhla ilkbaharın ve yazın nimetlerinden yararlanacağız. Bunun yanında tekstil sektörü, giyim, kuşam ve modada yeni konseptlerle, kreatif çalışmalarıyla sunumlarını yapacaklardır. Her firma kendine özgün renk, desen, modelleriyle, defilelere çıkacak, ayrıca katalog çekimlerini yapacaklardır.

Bu arada ürünlerin sunumunda manken seçiminin de ayrı bir yeri vardır. Ülkemizde yerli mankenler kullanıldığı gibi, yabancı mankenler de kullanılmaktadır. Bilinen meşhur yerli mankenlerin ücret politikaları yüksek olduğu için, firma sahipleri ithal manken diyebileceğimiz mankenleri de devreye sokarak bu gereksinimlerini gidermektedirler. Yabancı manken hem ücret bakımından uygun, hem yüz ve beden dili bakımından farklı, hem de eğer firmanın o ülkelerle ilgili bir pazarlaması varsa isabetli bir seçim olmaktadır. Afrika ülkeleri için zenci manken kullanılması, Türki Cumhuriyetler için bir azeri, ya da özbek menşeeli mankenler kullanılması bir pazarlama stratejisinin parçasıdır.

Afrikalı, Asyalı ve Amerikalı manken seçimlerinde firma için o ülkelere yönelik ürünlerinin pazarlama isteğinin ve politikalarının bir parçası olarak görülmelidir. Aslına bakarsak, bir Türk profilinin taşıdığı kıyafet, yine Türk kültürünü yansıtabilecek en doğru seçim, yine aynı toplum içinden seçimi yapılan mankenlerle anlam kazanır. Kıyafetler beynelmilel değerler üzerinden tasarlanıp dünyaya sunuluyorsa da, bu kıyafeti giyecek ve bunu ruhuyla bütünleştirecek olan her ülkenin farklı insanlarının mutlaka bir vücut dili olacaktır. Manken seçimi de, bir ticari kaygıyı taşıyarak, pazarlama ve satışla ilgili politikaların doğal bir yansımasıdır.

Perlina

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...