13 Şubat 2012 Pazartesi

Sosyal Medyanın Gücü

Sosyal Medya artık bütün dünyada etkisini göstermektedir. İnsanlar önceden televizyonların başına oturup, saatlerce izler, televizyonda gündeme dair ne çıkarsa onu düşünür, sadece onun hakkında konuşurlardı. Yazılı medyada bütün gündeme hakim olurdu. Bir köşe yazarının kalemini bir konu üzerinde oynatması ile insanlar sadece o konuya yönelirdi. Görsel ve yazılı medya dünyanın hakimi ve hükmedicisiydi. Son yıllarda hızla kendini etkin bir biçimde gösteren sosyal medya, görsel ve yazılı medyanın önüne geçerek onların pabucunu dama attı diyebiliriz. Artık sosyal medyada halkın konuştuğu konular doğrudan doğruya gündemi oluşturmaya başladı. Sadece belirli bir kitlenin hakimiyeti artık tamamen halk yığınlarının eline geçmiştir. Haber kanallarında özellikle sosyal medyanın gündemine göre denilerek haberler yapılmaktadır. Markalar, kurumlar, tanınmış kişiler her konuda artık daha da dikkat etmek zorunda kaldılar. Yaptıkları her hatalı davranış halkın gözünden kaçmayarak doğrudan doğruya gündemi oluşturmaktadır.

Sosyal medya diktatörlükleri devirir, siyasi dengeleri değiştirir, markaları yüceltir, kişileri tanınır hale getirdi. Kimse kendi başına düdük öttüremeyeceğini anladı. Atılacak adımlar halkın düşüncesi göz önünde tutularak atılır oldu. Halk bir markayı yüceltebildiği gibi, anında bir markayı da ayaklar altına serebilir duruma geldi. Bundan böyle markalaşmanın en önemli ayağı artık sosyal medyadır. Bu gelişmeyi görüp ve bu konuda alt yapı hazırlayarak yatırım yapan firmalar, hızlı bir şekilde yol alıyorlar. Ama bu konunun farkına varmayan birçok kurum ve marka ilerleme yerine gerilemeye hatta yok olmaya mahkümdurlar. Erken gören, erken yol alır misali, sosyal medyada olmak bir marka için olmazsa olmaz bir durumdur. İzlediğimiz her televizyon programında sosyal medya sitelerinin adresleri verilmektedir. Yeni yayına giren bir programın izlenme oranları adeta sosyal medyada konuşulan kritikler doğrultusunda oluşmaktadır.

Sosyal medyanın önemi anlatmakla bitiremeyiz. Teknoloji çağında olduğumuz apaçık ortadadır. Herkesin evinde bilgisayarı, interneti ve bir sosyal paylaşım sitesinde hesabı vardır. Ufacık çocuklar bile cep telefonlarından dahi internete girip, paylaşımları ile kendi bakış açılarını paylaşıyorlar. Sosyal medya insanların hayatında, markaların gündeminde. Halkla iç içe olmak bazı zamanlar birçok kurum ve markayı korkutuyordu. Ama şimdi bunların halkın isteklerinden ve eleştirilerinden kaçacak pozisyonları kalmamıştır. İşte şimdi de halkın katılımı ile yeni bir sosyal düzen oluşmaktadır. Bu sosyal düzende hiçbir olaya ve duruma duyarsız kalmayarak gündeme taşıyan kurum ve markalar kendi fikirlerini de beyan etmektedirler. Bundan böyle marka sevgisi ve sadakatini oluşturmak için, sosyal medyanın gücünü kimse görmemezlikten gelemez.

Perlina

2 yorum:

Profösör dedi ki...

Sosyal medya yığınların her konuda birbirinden etkileşerek oluşturduğu etkin bir tematik mecradır.

Perlina dedi ki...

Sosyal medya olmazsa olmazdır artık...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...