29 Şubat 2012 Çarşamba

Kıyafet Bir Kültürdür

Kadınların giyim konusunda ne kadar hassas olduğunu bilmeyen yoktur. Modacılar güzel giyinmek isteyenlerin vücut yapısına, bulunduğu ortama, iş ve sosyal çevresine, statüsüne göre, uygun kıyafetler seçmelerini öneriyor. Bu kıyafet herkes için en iyisidir diyerek genelleme yapmamız mümkün değildir. Her kişinin varlığıyla birlikte taşıdığı değerleri vardır. Her kişinin kendi zevki ve taşıdığı ruh haliyle, rahat edip giyebileceği güzel elbiseler bulunmaktadır.

Her gün ayna karşısına geçip, bunu mu giysem, şunu mu giysem, bu buluz eteğime uygun mudur, bu trikonun rengi soluk mudur, beni yaşlı mı gösterir, yada düşündüğümüz kıyafetteki aksesuarlar abartı mıdır derken saatler geçebilir. Giyim kıyafet konusu düzgün olma kaygısını da aşarak insanın cismen taşıdığı bedeniyle uyumun ötesinde de ruhuyla da buluşması yeğlenir. Bir kıyafet sadece görselliğiyle değerlendirilmez. Bir kıyafette her insan için çekici noktaları ve albenisi olan değerleri vardır. Onun için ilkbahar ve yazda, daha çok parlak ve albenisi cezbeden renkler ve modeller seçilir. Her iklimin ruhuna ve pratiklerine göre modacılar işin felsefi altyapısına göre fikirlerini müşterilerin beğenisine sunarlar. Renkler ve zevkler tartışılmasa da, bir kıyafeti kıyafet yapan bütün unsurları herkese dayatamazsınız. Çünkü kıyafet bir kültürdür. Bu kültür giyilen giysilerle birlikte takılan ve üzerimizde bulundurduğumuz obje ve aksesuarlarla bir bütündür. Ayakkabılar, çantalar, eldivenler, şapkalar, baş örtüler, mendiller, kravatlar, şallar hepsi kıyafetimizi tamamlayan birer unsurdur.

Herkes için, her kese için düzgün kıyafetler bulunduğu gibi, insanın kendisine yakıştırdığı estetik boyutlarda giysiler de mevcuttur. Önemli olan kişinin bu giysileri bir kıyafet bütünlüğü içinde iyi taşıyabilmesidir. Kıyafet bir insan için ruh ve bedeniyle bütünleşmiş asli bir değerdir. Güzel kıyafetler davranışlarımızı da belirler. Hangi pozisyonda olursak olalım, inandığımız, düşünce, duygu ve davranışlarımızla birlikte anlam kazanır. kendimizi ifade etmekte, özgür, bağımsız ve rahat hissederiz.

Perlina

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...